Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙκέψου!!!


Η Greenpeace είναι η δυναμικότερη διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση στον πλανήτη!!!

Το 1970,ιδρύθηκε η επιτροπή «Μην ταράζετε τα νερά» με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά. Μοναδικός της σκοπός ήταν να οδηγήσει ένα μικρό σκάφος με 12 άτομα μέσα στη ζώνη των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν οι Η.Π.Α. στην περιοχή Amchitka της Αλάσκα.
Το 1971 πλέον, ιδρύθηκε η Greenpeace, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση
Το όνομα  αυτό  προέκυψε  από λέξεις green (πράσινο) και peace (ειρήνη).Έχοντας ως αρχές, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, αγωνίζεται για τη  φύση  το νερό και την τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
Ας παρακολουθήσουμε τους τομείς δραστηριοποίησης του οργανισμού!

Η Μεσόγειος θάλασσα...

Είναι η θάλασσά μας και απειλείται από την υπεραλίευση, τους καταστροφικούς τρόπους ψαρέματος και τη θαλάσσια ρύπανση. Αγωνιζόμαστε  για τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στη Μεσόγειο που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της και θα προστατεύει ουσιαστικά τη θαλάσσια ζωή και τους ανθρώπους που, με βιώσιμο τρόπο, εξαρτώνται από αυτή.


Πυρηνική  ενέργεια
Η Greenpeace ζητάει από τις κυβερνήσεις να απεξαρτηθούν από τις βρώμικες πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και τα πυρηνικά, με την υιοθέτηση σχεδίου για 100% καθαρή ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή ως τα μέσα του αιώνα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και να διασφαλίσουμε πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη.



Τοξικές ουσίες
Τοξικός κίνδυνος Η παραγωγή, εμπορία, χρήση και τελικά η απόρριψη πολλών χημικών ουσιών αναγνωρίζεται πλέον σαν μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Παρ' όλα αυτά πάνω από 100.000 διαφορετικές χημικές ενώσεις βρίσκονται σε χρήση παγκοσμίως και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς καθώς νέα προϊόντα μπαίνουν στην αγορά. Πολλές απ' αυτές τις χημικές ενώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μεταξύ αυτών των επικίνδυνων ενώσεων ξεχωρίζουν κάποιες που μοιράζονται τρία κοινά χαρακτηριστικά: είναι εξαιρετικά σταθερές στο περιβάλλον, είναι τοξικές και βιοσυσσωρεύσιμες.


Τα μεταλλαγμένα...

Είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, διότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι και υποστηρίζει τη βιώσιμη γεωργία, ως τη μόνη λύση που διασφαλίζει καθαρή τροφή και καλλιέργειες, προστατεύει το έδαφος, το νερό και το κλίμα, σέβεται τη βιοποικιλότητα και δεν επιμολύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα.



Κλιματικές αλλαγές

Η εξάρτηση από τις βρώμικες, επικίνδυνες και ακριβές πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, τα πυρηνικά και το πετρέλαιο πρέπει να σταματήσει τώρα! Οι επιπτώσεις αυτών των ενεργειακών μας επιλογών, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.


 Καιρός να γυρίσουμε σελίδα

Η εξάρτηση από τις βρώμικες, επικίνδυνες και ακριβές πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, τα πυρηνικά και το πετρέλαιο πρέπει να σταματήσει τώρα! Οι επιπτώσεις αυτών των ενεργειακών μας επιλογών, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.Η Ενεργειακή Επανάσταση είναι η μόνη λύση!Η Greenpeace ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα στην απεξάρτηση της χώρας από τη βρώμικη ενέργεια, με την υιοθέτηση του οδικού χάρτη για 100% καθαρή ενέργεια, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τα μέσα του αιώνα.
Η Greenpeace έχει εθνικά γραφεία σε 42 χώρες. Διαθέτει επίσης  και  3  πλοία, για  τα οποία  είναι  υπεύθυνη.  


Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Greenpeace:

Από την αρχή της ιστορίας της, η Greenpeace βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες - κολοσσούς, τεράστια οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά, κατάφερε να σημειώσει πολλές και σημαντικές νίκες για το περιβάλλον:
  • Οι Η.Π.Α. σταματούν τις πυρηνικές δοκιμές στην Αλάσκα.
  • Κηρύττεται διεθνές μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία.
  • Απαγορεύεται διεθνώς η καύση αποβλήτων στη θάλασσα.
  • Απαγορεύεται κάθε βιομηχανική εκμετάλλευση της Ανταρκτικής ως το 2041.
  • Απαγορεύει οριστικά η πόντιση ραδιενεργών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα.
  • Αποφασίζεται η οριστική απαγόρευση της πόντισης εξεδρών πετρελαίου στον Ατλαντικό.
  • Η Γαλλία σταματά οριστικά τις πυρηνικές δοκιμές,
  • Τα Ηνωμένα Έθνη απονέμουν το Βραβείο Όζοντος στην Greenpeace για την προώθηση των “πράσινων ψυγείων” (Greenfreeze), που δεν καταστρέφουν το όζον και δεν απειλούν το κλίμα της Γης.
  • Απαγορεύονται τα αφρόδιχτα, ένα από τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία.
  • Υπογράφεται το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, το οποίο βάζει διεθνείς φραγμούς στο εμπόριο μεταλλαγμένων οργανισμών.
  • Καταργούνται οι πιο επικίνδυνες και τοξικές ενώσεις.
  • Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Κιότο που θέτει διεθνή όρια στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.
  • Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακηρύσσεται “Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα”
  • Αρχίζει η μεταφορά των επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας “ΔΙΑΝΑ” στη Θεσσαλονίκη.
Η  GREENPEACE  ακόμα  προσπαθεί  και  ακόμα  αγωνίζεται  για  το  περιβάλλον. Όπως  πρέπει  να  κάνουμε  και  όλοι  μας  εξάλλου, αν  θέλουμε  να  έχουμε  ένα  καθαρό  και  όμορφο  κόσμο  χωρίς  σκουπίδια!

Επιμέλεια: Αρτινοπούλου Μαργαρίτα,  Τρουπή Μαρία

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες χώρες το έχουν παρακάνει, υπολογίζοντας μόνο το οικονομικό κέρδος και όχι τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο ρόλος της Greenpeace και άλλων οργανώσεων είναι πολύ σημαντικός.

    Αναρωτιέμαι σχετικά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα όμως... Από τη μία η χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Από την άλλη μεριά όμως κάποιοι λένε πως με το να παράγουμε τροφή στο εργαστήριο ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε χώρες του τρίτου κόσμου με τεράστια προβλήματα έλλειψης τροφής.
    Ποια είναι η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή